Uluslararası İşbirliği
Uluslararası / Uluslararası İşbirliği

İzmir Bakırçay Üniversitesi, uluslararası ağı genişletmek ve İzmir Bakırçay Üniversitesi’nin ilgi alanlarıyla alakalı araştırma projeleri, ortak lisans ve lisansüstü dereceler, araştırma işbirlikleri ve hareketlilik programları konusunda işbirliği yapmak için aktif olarak uluslararası ortaklar aramaktadır. Kurumsal ortaklar, ayrıca, Üniversitemiz araştırmacıları ile ortak seminerler, konferanslar, çalıştaylar ve yaz okulları düzenlemeye davetlidir.

Ayrıca hareketlilik faaliyetlerimiz, haber ve bilgi yaymak için bir merkez görevi görür. İzmir Bakırçay Üniversitesi’nin Avrupa’daki 14 farklı üniversite ile Erasmus hareketlilik anlaşması bulunmaktadır. Bunun yanında, diğer tür anlaşmalar da genel kurumsal işbirliğinin yanı sıra öğrenci ve akademik personel değişimine ilişkin hükümler de içermektedir. Sözleşmelerin taslak örnekleri aşağıdakilerden birine tıklanarak görülebilir:

Mutabakat Zaptı (MoU): MoU’lar dünyanın herhangi bir ülkesinde bulunan katılımcı kurumlar arasında olumlu bağlantıların başladığını gösterir ve sıklıkla şemsiye anlaşmalar olarak anılır.

Mevlana: T.C. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) yönetmelik ve yönergelerine uygun sözleşmelerdir. Uygun ülkeler genellikle Avrupa Birliği üye devletleri dışındaki ülkelerdir.

Erasmus+ KA131 (Program Ülkeleri İçin Hareketlilik) and Erasmus+ KA171 (Program ve Ortak Ülkeler Arasında Öğrenci ve Personel Değişimi): Hareketliliğin kontenjanlarının yanı sıra genel kural ve düzenlemeleri de belirleyen anlaşmalardır. 2021’den itibaren ortak ülkeler arasında çevrimiçi olarak yeni anlaşmalar yapılmaktadır. Erasmus Program Rehberi-2021’de belirtildiği gibi “Kağıtsız Erasmus, yükseköğretim kurumlarının çevrimiçi öğrenme anlaşmaları ve dijital kurumlar arası anlaşmalar dahil olmak üzere tamamen dijitalleştirilmiş bir hareketlilik yönetimini destekleyen, güvenli ve düzenli bir şekilde sorunsuz olarak öğrenci hareketliliği verilerini değiş tokuş etmek için merkezi bir iletişim kanalına bağlanmasına olanak tanır. Kağıtsız Erasmus’a bağlanmak isteyen yükseköğretim kurumları, Erasmus Kağıtsız Yetkinlik Merkezi’ni ziyaret ederek nasıl bağlanacakları, yönergeler ve eğitimler hakkında bilgilere erişebilir.

Bu aktif değişim programları hakkında daha fazla bilgiye Uluslararası İlişkiler ve Değişim Programları Koordinatörlüğü’nün internet sitesinden ulaşılabilir.