‘’Kanseri İçinize Çekmeyin’’ Sloganıyla Konferans Düzenlendi

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nde Akciğer Kanseri ve Tütün konulu konferans düzenlendi. Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından organize edilen konferansa üniversite öğrencileri ve personeller katılım gösterdi. Saat 13:00’te başlayan ve Sinema Salonu’nda düzenlenen konferans yaklaşık bir saat sürdü.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Emin Erbaycu’nun konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirilen konferansta akciğer kanserine sebep olan temel faktörlere ve sigara kullanımının zararlarına dikkat çekildi.

‘’Sigara Kullanımının Akciğer Kanserine Sebep Olduğu Kesin Olarak Bilinmektedir’’

Konuşmasına kanseri tanımlayarak ve kanserli hücre oluşumu süreçlerini anlatarak başlayan Erbaycu, öncelikle kanser türlerine ve hem Türkiye’de hem Dünya’da cinsiyetlere göre görülme oranlarına değindi. Türkiye’de akciğ

er kanserinin kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görüldüğüne dikkati çeken Erbaycu, kansere yakalanma sıklığının sigara kullanım sayılarıyla orantılı olduğunu belirtti. Erbaycu, Akciğer kanserine sebep olan en önemli faktörün sigara kullanımı olduğunu vurgulayarak, ‘’Akciğer kanserlerinin yüzde 95’i sigaraya bağlıdır.’’ dedi. Erbaycu, sigara kullanan bir kişinin, daha önce hayatında hiç sigara kullanmamış bir bireye göre akciğer kanserine yakalanma riskinin 30 kata kadar daha fazla olduğunun altını çizdi.

‘’Akciğer Kanseri Yüzde 95 Oranında Çevresel Faktörlerden Kaynaklanır’’

Kansere sebep olan bütün faktörlere tek tek değinen Erbaycu, akciğer kanseri için kalıtsal faktörlerin sadece yüzde 5 oranında etkili olduğunu söyleyerek geriye kalan her sebebin sigara kullanımı, obezite, sağlıksız yaşam tarzı, stres gibi çevresel faktörler olduğuna değindi. Erbaycu, çevresel faktörlerin önlenebilir ve değiştirilebilir durumlar olduğunu açıklayarak, kansere yakalanma ihtimalini düşürmenin bizlerin elimizde olduğu müjdeledi. Özellikle sigaranın kansere yakalanma riskini çok yüksek oranlarda artırdığını bir kez daha vurgulayan Erbaycu, katılımcıla ‘’kanseri içinize çekmeyin’’ mesajı verdi.