Üniversitemizde ‘’Meme Kanseri Farkındalık Ayı’’ Kapsamında Konferans Düzenlendi

Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik,

Saat 12.00’da müzik dinletisi ile başladı. Konferans salonunun girişinde tüm katılımcıların yakalarına meme kanseri sembolü olan pembe birer kurdele takıldı. Programda Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden akademisyenler meme kanserinin farkındalığının arttırılması amacıyla çeşitli başlıklar altında sunumlar gerçekleştirdiler.

‘’Farkında ol! Geç Kalma’’ sloganıyla düzenlenen konferansta ilk olarak Dr. Öğr. Üyesi Derya Çınar konuşma yaptı. ‘’Meme Kanseri Nedir? Belirtileri ve Risk Faktörleri’’ başlıklı sunumu gerçekleştiren Çınar, katılımcılara meme kanseri ile ilgili bilinmesi gereken temel faktörleri aktardı.

Çınar’ın ardından söz alan Dr. Öğr. Üyesi Pınar Zorba Bahçeli ‘’Meme Kanseri Tanısı ve Erken Tanımlama’’ konusunu ele alarak, kanser ile mücadele erken tanı ve müdahalenin önemine dikkati çekti.

Meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenlerin aktarılması ve erken tanının önemine değinilmesinden sonra meme kanseri ile mücadele yöntemleri ele alındı. Bu bölümde Öğr. Gör. Alper Tuğral tarafından ‘’Meme Kanseri ve Fiziksel Aktivite’’ konulu sunumla katılımcılara meme kanserinin yol açtığı fiziksel problemler aktarıldı.  Bu problemlerle mücadelede fiziksel aktivitelerin önemini vurgulayan Tuğral, çeşitli egzersizleri katılımcılara tanıttı.

Son olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Yeşim Bakar ‘’Meme Kanseri ve Lenfödem’’ konusuna değindi. Meme kanseri sonrası gelişen lenfödem belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yeşim Bakar, lenfödemin aynı meme kanseri gibi erken evrede tanılanabileceğini ve basit önlemlerle önlenebileceğini belirtti.

Sunumlar sonrasında katılımcıların meme kanseri farkındalık düzeylerinin bir mobil uygulama ile değerlendirilmesiyle program sonlandırıldı.